vrijdag 12 augustus 2011

12.8 modla

Ja, ik ben nog steeds in modla. Bijna drie weken sinds het ongeluk. Met Amira gaat het beter, in het begin ging ze echt snel vooruit, maar de laatste dagen ziet het er weer wat slechter uit en loopt ze moeilijker. Vorige week viel er een stuk korst af, waarop ik de opdracht kreeg alle korsten eraf te soppen, ook waar het er eigenlijk goed uitzag. Boenen tot het bloed eruit komt was de opdracht. Verschrikkelijk, maar braaf gedaan. daarna zag de wond er weer vreselijk uit, leek asof er in die 2 weken helemaal niets aan huid bijgegroeid was. een grote vleeswond. en sindsdien hinkt ze toch weer meer. De wond gaat nu aan de zijkant goed dicht, maar achter is een open rond stuk, zo groot als een euro, waar ook een beetje pus uitkomt. Ik heb Michael nog een paar keer laten controlleren, bang, dat er toch een ontsteking in zit. maar het is blijkbaar oppervlakkig.
En vandaag lijkt het of ze beter loopt. ze is in ieder geval erg monter, gallopeert ook graag op drie benen heen en weer. Helaas eet ze niet veel en is wat afgevallen. Amiral daarentegen bloeit en groeit. Af en toe gooi ik het zadel erop, en merk dan dat ik de singel steeds een gaatje losser moet doen.  Achter het huis is een klein parcours, heb Amiral nu geleerd een L achteruit te lopen, zijwaarts langs een balk te gaan, om de as te draaien en sliding stops te maken, niet zo goed voor het gazon natuurlijk. Een paar cavalleti neemt hij nu ook mee, zonder alles om te gooien. Ik heb hem een paar keer naar het strand meegenomen. prachtig, iedere keer weer anders. De laatste keer woei het zo hard, dat de golven bijna tot de duinrand kwamen. Amiral durft nu ook met zijn voorbenen in het water, zelfs als er een golf aankomt. weet niet of amira dat zou doen. De keer daarvoor onweer boven het water, fantastisch om de bliksem zo in te zien slaan, in de verte.
Een keer spraken mensen me in het pools aan, net toen ik van het strand afkwam. ik verstond niks, maar had het idee dat ze zeiden dat het strand voor paarden verboden is,  zoiets zouden ze beslist in duitsland zeggen, en was al in een iets mindere stemming.  toen ik vroeg of ze engels spraken, zei de vrouw: we wanted to say you and your horse look beautiful! Ja zo kun je je vergissen.
iedere dag begint met de paarden te voeren, dan de paarden op de wei, amiras wond schoonmaken, dan ook deze twee op de wei, hooi in de ruiven, stro in de boxen. de kippen naar buiten laten, water bijtanken. de tomaten en de konijnen water geven, af en toe wat in de groentetuin doen. Michael wil het hele springparcours opgeschilderd hebben, dus daarna schilder ik poortjes en balken. savonds dan weer de paarden in de stal en voeren, en de kippen opsluiten. verder is er niet al teveel te doen, modla is erg klein. ben een paar keer naar ustka gefietst, aardig vissersdorpje. men zegt dat het in de winter uitgestorven is, maar nu is het ongelooflijk druk. strandpromenades, beachlife.
Morgen komt een vriend uit Muenchen, op de motor. Eigenlijk wilde hij woensdag al komen, maar dat was allemaal iets te snel, de motor was nog niet in mekaar gezet, en amira nog niet in een staat dat ik een paar dagen weg zou kunnen. Idee is om met de veerboot naar zweden te gaan en stockholm te bezoeken. maar of ik echt weg kan hangt nog steeds van amira af, ik wil zeker zijn dat er geen ontsteking is.  dus afwachten, morgen gaat nog niet. maar het zou geweldig zijn, een paar dagen een andere wereld. even eruit. ik verheug me er zeer op en hoop dat het kan.
Dan de 23ste transport met de trailer naar een plaatsje achter Szczecin aan de duitse grens. Ik kan in het centrum van Szczecin bij vrienden overnachten, de paarden hebben een plek net buiten de stad, misschien kan ik ook daar blijven, moet er in ieder geval overdag zijn.  en dan komt michel uit nederland. een longrider, die vorig jaar met zijn paard van amsterdam  naar sint petersburg is gereden. toen ik hem vroeg of hij een stuk op Jessicas paard mee wilde rijden reageerde hij gelijk heel enthousiast, dit was nog wel voor het ongeluk natuurlijk. maar we gaan het proberen, als amira kan. we hebben nog de tijd, maar als het echt niet gaat moeten we met een trailer terug....

1 opmerking:

  1. Gerie en ik hebben je nieuwe verslag gelezen. We zijn steeds benieuwd naar jouw reisverslagen. We wensen je sterkte met het regelen van de verdere terugreis en gaan nog van jou horen!
    Liefs Gerrie en Papa.

    BeantwoordenVerwijderen